” Düğün mekanı seçerken nelere dikkat etmeliyiz ” hakkında bir fikriniz oluşsun diye sizin için bu içeriği oluşturdum. Evlilik kararı aldığınız eşinizle en güzel telaşlarınız başlıyor. Ailelerin tanışması, nişan, gelinlik seçimi nikah günü alma, düğün mekanı belirleme derken kendinizi yoğun bir temponun içinde bulmaya hazır mısınız?
Eğer hazır değilseniz ve stresli hissediyorsanız, önce derin bir nefes alın! Eşinizin elini tutun ve kendinizi, bütçeniz dahilinde hayal ettiğinizin sürecin içine bırakın.
Bu sürecin ikiniz için gerçekleşeceğini unutmayın. Elbette ki fikir alabilirsiniz ama size uymayan fikri uygulamamanızı öneririm. Herkes kendi düğününün baş kahramanıdır. Kendi düğününüze farklı kahramanlar eklememenizi tavsiye ederim.
Öncelikle şu soruları size iletmek istiyorum. Kendi süreciniz için not alıp cevaplayabilirsiniz. Sonrasında size her biri hakkında fikir vermeye devam edeceğim.
- Düğün gününüz için hayal ettiğiniz gelinlik ve damatlık belli mi?
- Düğün yapmak istediğiniz mevsim belli mi?
- Düğün için hayal ettiğiniz konsept belli mi?
- Düğün için hayal ettiğiniz mekanda aramanız gereken özellikler;
- Düğününüze katılacak misafirlerinizin sayısına karar verdiniz mi?
- Düğününüz yemekli mi olacak yoksa kokteyl şeklinde mi?
- Düğün mekanınızın bulunduğu bölgede müzik kaça kadar açık olabiliyor?
- Karar verdiğiniz düğün mekanında DJ için bir alan mevcut mu?
- Davetliler için otopark ve vale hizmeti var mı?
- Çocuklar için bir oyun ablası veya farklı bir etkinlik alanı mevcut mu?
- After party olacak mı?
1. Düğün Gününüz için Hayal Ettiğiniz Gelinlik ve Damatlık Belli mi?
Her şeyden önce belirlemeniz gereken temel madde buradan başlıyor diyebilirim. Çünkü seçeceğiniz, düğün mekanı, organizasyon, konsept, müzik hepsi ile uyum sağlayacağınız yer buradan başlıyor.
Hayal ettiğiniz ve içinde işte bu diyebileceğiniz o nadide parçayı bulabildiniz mi? İnanın bana, nasıl ki eşlerimizi bulduğumuzda bunu anlayabiliyor ve hissedebiliyorsak bu durum gelinlik ve damatlık içinde benzer duyguları içinde barındırıyor. ” İşte bu! ” dediğiniz kıyafeti bulmanızı gönülden diliyorum.
Gelelim bundan sonraki sürece. Aslında her şey farklı gibi görünse de düğün süreci parçadan bütüne ilerliyor. Parça parça ilerken, hayalini kurduğunuz bütünlük haline yolculuk süreci olarak tanımlıyorum ben.
2. Düğün Yapmak İstediğiniz Mevsim Belli Mi?
Bir önceki yazımda bu konu hakkında detaylı bir içerik oluşturmuştum. Okumadıysanız, mevsim belirleme konusunda oradan destek alabilirsiniz. Düğün sezonunuz için mevsiminizi belirledikten sonra sizin için uygun ay ve günü seçerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Gün seçimi biraz da mekan seçimi ile orantılı gidiyor olacak. Çünkü sizin seçtiğiniz gün, seçeceğiniz mekanda doluluk gösterebilir. Bu bilgiye göre gün konusunda alternatifiniz bulunmalı.
3. Düğün için hayal ettiğiniz konsept belli mi?
Romantik bir sahil düğünü mü, mis gibi çiçek kokularını içinde barındıran bir bahar düğünü mü ya da şık bir otel düğünü mü? Mekan seçiminde belirlediğiniz konsept önemli bir rol oynuyor diyebilirim.
Hayal ettiğiniz düğünü zihninizde tasarlamış olabilirsiniz elbette ama farklı mekanlarla görüştükçe, farklı konsept düşüncelerini düşünebilirsiniz. Bu yüzden hazırlıklarınıza önce konseptinizi belirleyerek girebilirsiniz.
4. Düğün için Hayal Ettiğiniz Mekanda Aramanız Gereken Özellikler
Düğün mekanı ile görüşmeye gittiğinizde aklınıza takılan ya da olması gerektiğini düşündüğünüz tüm detayları anlaşma sağlamadan önce görüşmenizi tavsiye ederim. Sonrasında stres yaşamamanız için başta her şeyi konuşmak daha faydalı olacaktır.
Bu sebeple mekan araştırmaya başlamadan önce, nasıl bir düğün istiyorsunuz, ne olmalı, ne olmamalı gibi bir liste hazırlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Tüm bunlara dikkat ederken bütçe planınızı göz önünde bulundurmakta fayda var. Eminim ki, bütçenize uygun seçenekle bütünleşerek hayalinizi yaşayacaksınız.
– Düğününüze katılacak misafirlerinizin sayısına karar verdiniz mi?
Nasıl bir düğün hayaliniz var? Bu soruya bulduğunuz yanıta göre davetli sayınızı belirlemenizi öneririm. Kumsal düğünü istiyorsunuz ama davetli sayınız 400 kişi kadar olacaksa bu durum mekan açısından sizi zorlayabilir ve stresli bir sürece girmenize sebep olabilir.
Kapalı mekanlarda veya geniş kır düğünü gibi alanlarda daha çok kapasiteli yerler elbette ki bulabilirsiniz ama kumsal düğünü gibi daha mistik ve butik düğünler için kişi sayınızı belirlerken daha gerçekçi olmanızda fayda var. Bu yüzden eşinizle birlikte gerçekçi ve net bir kişi listesi hazırlamanızı öneririm.
Davetli sayısına göre de mekanda oturma düzenini konuşarak, uyumlu olup olmadığını öngörebilirsiniz.
– Düğününüz yemekli mi olacak yoksa kokteyl şeklinde mi?
Düğününüzü yapacağınız bütçenizi belirlemeniz yemekli bir düğün mü yoksa kokteyl şeklinde mi konusunu belirlemede de size destek olacaktır. Bu süreçte davetli sayınızı belirlemenizi ve netleştirmenizi tavsiye ederim.
Yemekli düğün yapacaksanız, menü tadımı yapmak mekan seçimi yapmak kadar önemli bir etken. Servis nasıl, sunum güzel mi, tatları nasıl her birini incelemelisiniz.
Eğer kokteyl şeklinde bir düğün yapacaksanız, alkollü – alkolsüz içecekleri belirleyebilirsiniz. Yada içki ikramının sınırlı mı sınırsız mı olduğunu sormayı unutmayın. Bu soruları başta sormak ve netleştirmek düğün sonunda sürprizlerle karşılaşma oranınızı ortadan kaldıracaktır.
– Düğün mekanınızın bulunduğu bölgede müzik kaça kadar açık olabiliyor?
Kapalı alan düğünleri için bu kurala bakılmıyor ama açık hava düğünlerinde eğer şehir merkezine yakın yerlerde düğün yapıyorsanız çevrenin müsaade ettiği saat aralığını bilmenizde fayda var.
Düğününüzde müzik sesinin bir anda kısılmasını istemezsiniz değil mi? Bu sebeple, açık hava düğünü yapacaksanız müziğin kaça kadar izinli olduğunu sormanızda fayda var.
– Karar verdiğiniz düğün mekanında DJ için bir alan mevcut mu?
Eğer düğün mekanının sunduğu DJ veya orkestra dışında bir ekip çağıracaksanız, düğün mekanına onlar için sunulan alanı göstermesini ve hangi ekipmanları kullanabileceklerini sormanız önemlidir.
Bu bilgiyi seçeceğiniz DJ ile paylaşarak planlı ilerleyebilirsiniz. İlk dansınız ve düğün süreciniz boyunca eğlendiğiniz tüm anları keyifle değerlendirebilir ve düzene sokabilirsiniz.
– Davetliler için otopark ve vale hizmeti var mı?
İstanbul gibi kalabalık şehirlerde biliyorsunuz ki park yeri bulmak ve park etmek sorun. Küçük şehirlerde bu sorun teşkil etmeyebilir elbette.
Ama yine de seçeceğiniz mekanın otoparkı ve vale hizmeti olmasına özen göstermeniz, düğününüze gelen misafirlerin geç kalmasını engelleyebilir benden söylemesi.
– Çocuklar için bir oyun ablası veya farklı bir etkinlik alanı mevcut mu?
Bir çok düğünde karşılaştığımız durumlardan birisi bu. Elbette ki çocukları bir yerde sabit tutmak zordur. En güzel anlara dahil olması ve tüm fotoğraflara engel olmasınlar diye miniklerimize, eğlenebilecekleri ve ebeveynleri düğün alanından ayrılana kadar keyifli vakit geçirebilecekleri bir aktivite alanı var mı diye kontrol etmek gerekebilir. Belki bir bubble show bile onlar için anlamalı bir aktivite zamanına dönüşebilir.
Bazı çiftler davetiyelerine çocukların dahil olmaması gerektiğini belirten bir not ekletebilir. Bence bu durumu yanlış anlamak ve tepki göstermek doğru değil. Düğünler geç saatlerde olan eğlenceler olduğu için biz yetişkinlere anlayışlı olup düğün sahibine destek olmak düşüyor.
– After party olacak mı?
Yeni nesil düğünlerde, düğün sonrası gençlerin eğlendiği ve kendi tarzlarına göre keyif aldıkları bir süreç. After party yapmak istiyorsanız, düğün yapacağınız mekanın buna özel bir alanı olup olmadığını sorabilirsiniz. Bununla birlikte menüsünü inceleyebilir ve içinde neler olduğunu sorabilirsiniz.
Tüm soruları kendi düğün sürecinize göre cevaplayıp not almanızı tavsiye ederim. Eğer benim gibi düğün sürecini not almaktan ve her şeyin göz önünde olmasını isteyenlerdenseniz ” Chapters ” markasının düğün planı ajandalarına göz atmanızı öneririm. Keyifle geçireceğiniz süre için size oldukça fayda sağlayacak kaliteli bir içeriğe sahip.
0 Yorum